Evdeyiz ve bol bol zamanımız var. Hem stresi hem de bu evdeki zamanı nasıl yöneteceğinize karar veremiyorsanız güzel bir önerimiz var: yoga! Yogaya başlamak, günlük rutininizin bir parçası haline getirmek için notlarımızı paylaştık.
Yoga ile kendinizi daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Şimdi hoş kokulu bir mum yakıp yumuşak bir müzik açın ve arkanıza yaslananın. Sizler için hazırladığımız “evde yoga” tüyoları ile kendi yolculuğunuza hazırlanın.
Sabah, yoga için genelikle en ideal zaman olarak kabul edilir, çünkü gün boyunca enerji seviyelerinizi yüksek tutar ve günlük rutininize başlamadan sizi dengeler. Ancak, sabah sizin için uygun olmuyorsa ya da uyumayı tercih ediyorsanız hiç sorun değil. Önemli olan sizin kendiniz için en uygun zamanı seçmeniz. Öğle yemeğinden hemen önce veya akşam iş bitiminden sonra olabilir. Günün herhangi bir saatinde yoga, biriken stresi serbest bırakmanızı, zihin ve bedeninizi yenilemeninizi sağlayacaktır.
Daha önceden yoga stüdyosuna girdiğinizde enerjinizde bir değişiklik fark etmiş miydiniz? Meditasyon ve yogaya adanmış alanlar olumlu titreşimlerle doldurulur ve ruhunuz için en uygun koşulları yaratırlar. Ancak, yüksek enerjili bir alanda yoga yapmak için evden çıkmak zorunda değilsiniz. Mümkünse, günlük yoga pratiğiniz için evinizde küçük, özel, dikkat dağıtmayan bir oda belirleyin. Zamanla yoga için ayırdığınız bu odada da daha derin bir deneyim sağlayacak olumlu titreşimler artacaktır.
Ancak, ayrı bir oda ayarlamak mümkün olmayabilir, evinizde herhangi bir yerde bir yoga matı için yeterince büyük ve rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir alan seçin.
Her zaman alanınızın temiz, iyi havalandırılmış olmasına ve mobilyalardan, keskin nesnelerden uzakta olduğundan emin olun.
Yoga’dan en iyi verimi almak istiyorsanız ya aç ya da hafif dolu bir mide ile olmalısınız. Yemekten 2-3 saat sonra başlayın. Aç karnına egzersiz yaparak vücudunuzun sindirimden ziyade fiziksel efora odaklanmasını sağlarsınız. Aksi takdirde, rahatsızlık ve sindirim bozulması yaşabilirsiniz.
Sabah kalkar kalkmaz bir bardak su, öğleden sonra yapıyorsanız da bir fincan sleep ya da beuty çay içip yoga pratiğinize başlayabilirsiniz.
Yoga pratiğinizde en dikkat etmeniz gereken; rahatlık ve malzeme. Kendinize bir iyilik yapın ve doğal malzemelerden yana tercih yapın. Rahat kıyafetler seçerken üzerinize bol gelenlerden ziyade bedeninize oturanları giyin. Yoga pratiği boyunca pek çok ters hareket var, bu pozlar arasında giysilerinizin size engel olmasını istemeyiz. Ayrıca, evdesiniz, aşırı takı ve makyajdan kaçının.
Vücudunuza saygı gösterin ve gülümsemeyi unutmayın. Vücudunuzu yeteneklerinin ötesinde pozlara zorlamak daha hızlı sonuç getirmez ve sadece rahatsızlık ve sakatlanmaya yol açabilir. Nefes alış - verişinizi hissedin, pozlara yavaş yavaş geçin, akış sırasında kendinize nazik davranın. Zaten zamanla tüm pozları rahatlıkla yapabilir hale geleceksinizdir.
Her şeyde olduğu gibi, sonuçları görmek için tutarlı olmak gerekli. Yoga'yı günlük rutininizin bir parçası haline getirin ve zamanla mata oturmak bir çabadan ziyade bir alışkanlık haline gelecektir.
Yalnız olmanın sıkılmanıza neden olacağından endişe ediyorsanız, hemen tüm aileyi dahil edin. Evde hepimizin bol bol zamanı var, yoga yapmak ailecek yeni bir bağ kurmanızı ve zamanınızı verimli değerlendirmenizi sağlayacaktır.
Özellikle küçük çocukları ile başı dertte olan aileler; çocuk yogası için daha iyi bir zaman olamaz.
Ne kadar az zamanınız olursa olsun, uygulamanızın sonuna her zaman en az bir veya iki dakika Savasana pozunu uygulayın. Genellikle kolay ve önemsiz bir duruş olarak görünse de, Savasana aslında en önemli ve zorlayıcı duruştur, çünkü hem çalışmanızı tüm bedeninize entegre eder hem de tamamen zihninizi serbest bırakarak bilinçli bir akış içine girmenizi sağlar.
Savasana derin rahatlama ve şifa sunar, bu yüzden kendinize bir iyilik yapın; kendinize hak ettiğiniz huzuru verin!
İpuçlarımız kadar doğru malzeme seçimi de önemli. Rahatlıkla kullanabileceğiniz bir mat, bir boster ve bir yoga minderiniz olduğuna emin olun. İsteye ve seviyenize bağlı olarak yoga kemeri ve göz yastığını da yanınızda bulundurabilirsiniz.