Herkes için benzer bir durum: Bu sefer her şeyin farklı olacağını düşünerek eviniz veya balkonunuz için yeni ve şirin bir bitki satın alıyorsunuz. Ancak üç hafta sonra tanıdık bir manzara görürsünüz. . . umut ettiğiniz o sevimli küçük bitki sarı, solmuş ve üzgün.
Ama kahverengiyi yeşile çevirmek sandığınız kadar zor değil. Biraz çaba ve birkaç kanıtlanmış numara ile yakında mutlu, sağlıklı ve güzel bitkilerden oluşan bir koloniye sahip olacaksınız! Kahve telvesini gübre olarak kullanmaktan kök çürüklüğü için ecza dolabınızda hidrojen peroksit kullanmaya kadar, yapraklı yeşilliklerin sevdiği kanıtlanmış tonlarca püf noktası var. Bu rehberi evde deneyin ve bir daha asla bir bitkilerinizi öldürmeyin!
Dış mekan peyzaj bitkileri için olduğu gibi, iç mekan bitkileri için de aydınlatma önemli. Üç ana ışık kategorisi vardır; doğrudan ışık -parlak, dolaylı ışık ve düşük ışık. Yeni bir bitki için istediğiniz yeri seçin, ardından o ışıkta çalışacak bir bitki seçin veya tam tersinden düşünün. Bazen iki yön birleşir ve mükemmel bitki tam olarak istediğiniz yere konumlanabilir. Tüm perdelerin tamamen açık olduğu nadir bir hafta sonu günü yerine, mekanın ışık seviyesinin gündüz saatlerinin çoğunluğuna göre seçimlerinizi yapın.
Salon Yaprağı (Cast Iron), Sansevieria, ZZ bitkisi, Aglaonema(Çin Herdemyeşili) ve Salon Sarmaşığı (Pothos).
Yukarıda listelenen tüm bitkiler ek olarak Antoryum, Palmiye, Peperomia ve Afrika menekşeleri.
Sukulent, kaktüsler ve otlar. Kışın yasemin, ebegümeci, mandevilla gibi çiçek açan tropikler bitkiler de pencere kenarına geçebilir.
Her sabah kahve içiyorsanız, neden onları çöpe atmak yerine bu kahve telvelerini kullanmıyorsunuz? Kahve demlendikten sonra filtre kağıdının içinde kalan kahveyi bitkinizin toprağına ekleyin. Kahve asidiktir, bu nedenle toprağın asitliğini artırır ve sümüklü böcek ve karınca gibi istenmeyen zararlıları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca pahalı gübrelere harika bir alternatif.
Denediyseniz ve bitkiniz için doğru su miktarını bulamıyorsanız, saksınızın altına biraz çakıl taşı koymayı düşünün. Çakıl taşları, kökleri sulandıktan sonra kabın dibinde biriken sulardan uzak tutacaktır. Çok yaygın bir soruna kolay bir çözüm. Bitkilerinizin kök çürümesi olasılığı daha düşük olacak ve daha mutlu ve sağlıklı olacak!
Bitkileriniz için doğru yeri bulmadan önce bakım talimatlarını okuduğunuzdan emin olun. Ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyduklarını bilip buna göre yer seçtikten sonra onları hareket ettirmemeye çalışın. Bitkiler çok fazla taşınmaktan hoşlanmazlar ve tek bir yerde gelişirlerse, evinizin başka bir yerinde gelişmeyebilirler.
Bitkilerin yerlerini değiştirmek nasıl strese sokup sağlıklı gelişimlerini kötü etkileyebiliyorsa, aynı durum saksı değişimi için de geçerli. Bitkinizi bir büyük boy saksıya almak için en doğru zaman bitkinin mevcut saksısının içerisinden köklerinin dışarı çıktığı zamandır. Aksi durumlarda bitkinin kökleri çok fazla toprak içerisinde kalacağı için toprak bitkiye gitmesi gereken vitaminleri kendinde tutarak beslenmesini engelleyecektir. Deve tabanı benzeri hızlı gelişim gösteren çiçeklere senede 1 defa saksı değişimi yeterli olacaktır.
Kitbox Design - Bakır İstanbul
Bazen musluklarımızdan akan su bitkilerimiz için yeterli olmayabilir. Ancak suya daha fazla besin eklemek zor veya maliyetli olmak zorunda değil. Bir dahaki sefere sebze veya yumurta haşladığınızda, kalan suyu atmayın! Soğumasını bekleyin, ardından bitkilerinizi onunla sulayın. Tüm besinleri yiyeceklerden alacaklar ve suyu boşa harcamayacaksınız - bu bir kazan-kazan!
Bitki sahipleri için kök çürümesi kadar korkutucu bir şey yoktur. Ve birçok ev bitkisinde yaygın bir sorun olduğu için, hayatınızın bir noktasında bunu yaşamanız muhtemeldir. Kök çürüklüğü, bitkileriniz çok fazla sulandığında veya uzun süre fazla suda kaldığında meydana gelir. Bitkilerinizdeki yaprakların sarardığını fark ederseniz, bunun olası nedeni budur. Ancak basit bir hidrojen peroksit ve su çözeltisi, bitkilerinizi eşiğinden geri getirebilir. Hidrojen peroksit köpürecek ve bitkinizin köklerine ihtiyaç duydukları oksijeni verecektir!
Bir dahaki sefere evinizin tozunu alırken, o bitkilere de iyi bir toz almayı unutmayın! Ev bitkileriniz güneş ışığını enerjiye dönüştürmek için sadece yapraklarına ihtiyaç duymazlar - aslında onlar aracılığıyla "nefes alırlar". Yaprakları çok tozlanırsa, oksijeni ememezler ve bir zamanlar sağlıklı olan bitkinizi hastalıklı bir bitkiye dönüştürürler. Yaprakları olabildiğince sık tozdan uzak tuttuğunuzdan emin olun - hafif bir nem de kötü bir fikir değildir!
Tohumdan bitki yetiştirmek sıkıcı, zaman alıcı ve çoğu zaman hayal kırıklığı yaratabilir. Fidelerin filizlenmesi bir haftadan fazla sürebilir ve ilk birkaç ay çok hassastırlar. Ve zaten ekilmiş otları satın almak pahalı olabilir - o zaman neden bakkal bitkilerini kullanmıyorsunuz? Aslında bakkaldan aldığınız kesimlerden taze otlar ekebilirsiniz. Uçları, kökler büyümeye başlayana kadar suya batırın, ardından yeterince güçlü olduklarında toprağa nakledin.
Farklı bitkilerin çok farklı ihtiyaçları vardır ve sulu meyveler ve kaktüsler geleneksel ev bitkinizden çok daha seçici olabilir. Sıcak, kuru, çöl iklimlerinde geliştikleri için evinizde de bu tür koşullarda en iyisini yaparlar. İhtiyaç duydukları toprak, tipik bahçe toprağı çantanızdan çok daha kumlu ve daha kurudur. En iyi sonuçları elde etmek için bu tür bitkiler için yapılmış bir toprak satın alın.
Bitki bakımı artık sizin için çok daha kolay ve keyifli. Şimdi, biraz daha dekoratif saksı tarafa bakmak isterseniz de Warm Design ve fi.dayy’in eğlenceli saksılarına göz atmalısınız.